Politikerbråk om Insatsstyrkan

De borgerliga partierna i riksdagen vill flytta polisens nationella insatsstyrka från Stockholmspolisen till Rikspolisstyrelsen. Men bland stockholmspolitikerna är tongångarna annorlunda. Moderaten Kristina Axén-Olin är ordförande i polisstyrelsen i Stockholms län, och enligt henne kan förslaget få stora konsekvenser om det blir verklighet.
Polisens nationella insatsstyrka består av drygt 50 personer - insatspoliser, dykare, prickskyttar och förhandlare. Den var från början till för terroristbekämpning och fick då bara användas efter beslut från regeringen. Men 1999 flyttades ansvaret över till Stockholmspolisen, och sedan dess har styrkan använts också för andra polisuppdrag. Men det vill Kristina Axén-Olins partikamrater i Riksdagen sätta stopp för. Moderaterna vill - tillsammans med övriga borgerliga partier - att den nationella insatsstyrkan ska kopplas bort från annat polisarbete för att få tid att träna för terroristbekämpning. Men moderaten Kristina Axén Olin, ordförande i länets polisstyrelse, håller inte med sina partikamrater i riksdagen. Hon säger till Radio Stockholm att det vore oacceptabelt att ta bort 50 till 55 poliser när Stockholm redan har stor brist på poliser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista