Kreditstopp på Apoteket oroar patientorganisation

I dag stoppas 86 000 apotekskunder från att handla på kredit. Det är personer som tidigare inte betalt sina mediciner som stängs av tills de betalt sina skulder. Patientorganisationen RSMH befarar att sjuka nu ska bli utan nödvändiga mediciner.
Per Ola Larsson sitter i styrelsen för RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, i Stockholms län. Han säger att systemet i viss mån har missbrukats, men att psykiskt funktionshindrade människor ibland inte kan betala enligt överenskommelse. -De kan vara nere i en downperiod så att de inte ens vet att de fått en räkning, och då blir de av det skälet svartlistade och kan inte får den medicin de behöver, säger Per Ola Larsson. Delbetalningssystemet har kostat Apoteket 317 miljoner kronor sen det infördes 1997, inte minst på grund av uteblivna delbetalningar. För att komma tillrätta med situationen måste nu de som inte skött sina delbetalningar betala kontant, tills dess att skulderna är betalda. Apotekets indormationsdirektör Thony Björk säger att kunderna måste betala sina räkningar. Den som inte kan det hänvisas till socialtjänsten. Per Ola Larsson på RSMH anser att dock att även det kan vara problematiskt, eftersom det kan ta en månad att få tid hos socialtjänsten. -Utan medicin kanske man blir sämre och reagerar på ett konstigt sätt i samhället, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".