Nobelpris kan gynna aidsforskning

Noaks Ark, som är en ideell organisation som arbetar med hiv och aids-drabbade, hoppas att årets nobelpris i medicin ska ge mer uppmärskamhet till hiv-forskningen. Priset gick bland annat till två aidsforskare.

Noaks Ark planerar också att under nästa år att satsa mer på information om sjukdomen, säger Jukka Aminoff vid Noaks Ark i Stockholm.

- Vi hoppas att hiv uppmärksammas under hela det året som nu kommer, och det kommer vi att försöka bidra till också.

På onsdagen delades årets nobelpris ut i konserhuset i Stockholm. Nobelpriset i medicin gick bland annat till två franska forskare, Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier, för att de för 25 år sedan upptäckte hiv-viruset.

På Noaks Ark i Stockholm tycker de att det är bra att aidsforskare får priset - för i och med att priset går till aidsforskare tror de att hiv och aids kommer att få mer uppmärksamhet framöver. Och för att inte ämnet ska falla i glömska när fotoblixtarna slocknat efter nobelfestligheterna ska Noaks Ark försöka hålla liv i frågan även under nästa år, säger Jukka Aminoff.

- Man kan säga under hela 2009 kommer vi att uppmärksamma nobelpriset framför allt i form av olika seminarier där vi tar upp hiv och forskning till olika målgrupper och för allmänheten.

Vad ser du som nästa steg i hiv-forskningen?

- Alla hoppas naturligtvis på vaccinet, det är klart, och också på ett botemedel mot hiv, men det finns också andra forskningsområden där man bedriver intensiv forskning, inte minst alternativa nya preventiva metoder, säger Jukka Aminoff.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".