Många våldtäkter anmäls efter färjeturer

En femtedel av alla som anmäler till Citypolisen i Stockholm att de har blivit våldtagna säger att det har skett på en passagerarfärja. Det skriver Dagens Nyheter. Också på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor har man reagerat över att många som kommer dit åkt färja.

Av de tre rederier vars färjor har granskats - Viking line, Birka cruises och Tallink/Silja - så kommer drygt 72 procent av anmälningarna från Viking lines fartyg. Resten från Tallink/Silja och inga anmälningar från Birka cruises.

Lottie Helström, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor, har reagerat över att många av dem som söker sig till dem har varit på kryssning.

Men Jan Kårström, vd för Viking line, säger till tidningen att det är en liten andel som anmäler våldtäkt i förhållande till hur många som reser varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".