Krav på betalservice i skärgården

Det måste finnas nödvändig betalservice på öarna i Stockholms skärgård. Det anser landshövdingen i Stockholms län Per Unckel, som i ett brev till regeringen kräver omedelbar upphandling av betal-, kontant- och framförallt dagskassehantering på sammanlagt 16 öar.

Anders Jansson, fiskare och fiskodlare på Björkö nära Ornö, säger att det här faktiskt är ett livsvillkor för företagandet i skärgården.

- Ja, det är väldigt viktigt, för att en sådan här förhållandevis liten grej kan ju vara det som gör att man inte bryr sig om att försöka driva någon egen verksamhet ute i krokarna.

Du är ju fiskare och säljer en del fisk och på sommaren kan det väl bli en del kontanter att hantera?

- Ja, det gör det ju och det måste man ju lämna ifrån sig och sätta in, och åka till Västerhaninge eller Handen, Dalarö är närmsta ställe över sjön då, men det är långt över sjön.

Ljusterö, Möja, Ornö, Utö och Runmarö är exempel på öar som drabbats direkt eller indirekt av nedläggningen av Svensk kassaservice.

Post- och telestyrelsen har visserligen gjort en upphandling för fyra öar, skriver landshövdingen i sitt brev - och pekar på Svartsö, Ingmarsö, Sandhamn och Nämndö - men inte heller där ingick har butiker och näringsidkare ska hantera sina dagskassor.

Och för en rad andra, där det bor många bofasta skärgårdsbor året runt, innebär nerläggningen av Svensk Kassaservice förödande konsekvenser, menar Per Unckel. Sker ingen snabb förändring tvingas öarnas företagare att åka till fastlandet för att sköta sin kontanthantering - och det rimmar illa med målsättningen att skapa goda levnadsvillkor och en rimlig nivå på till exempel service för skärgårdens runt 12 000 bofasta, enligt landshövdningen.

I brevet till näringsminister Maud Olofsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson kräver han nu att Post- och telestyrelsen så snart som möjligt genomför en upphandling så att betalningsförmedling, dagskassehantering och uttag av kontanter ska kunna ske på sammanlagt 16 öar i hela Stockholms skärgård.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".