stockholms län

Barn och ungdomar dricker allt mer

Barn- och ungdomsfylleriet är det värsta på flera år, visar siffror från Socialstyrelsen som TT tagit fram. Fram till och med oktober i år har alkoholkliniken Maria ungdom i Stockholm vårdat nästan 1600 barn och ungdomar mellan 10-19 år.

Om trenden håller i sig året ut kommer Maria ungdom att ha vårdat 1 900 vårdade barn och ungdomar - en ökning med drygt sju procent mot i fjol.

I Stockholms kranskommuner finns också åtta liknande kliniker där ökningen är ännu tydligare. Håller trenden i sig där kommer de att ha vårdat 1200 barn och ungdomar när året är slut. Det är 14 procent fler än förra året. Och den avgjort största ökningen syns bland de yngsta barnen.

- Det är en mindre grupp som dricker mer. De har inte samma support och stöd av föräldrar och vuxennätverk som övriga barn har, säger docent Sven Andréasson, chef vid alkohol- och narkotikaavdelningen vid Folkhälsoinstitutet, till TT.

Barn och ungdomsfylleri

Till och med oktober i år hade 298 barn i åldern 10-14 år vårdats på Maria ungdom i Stockholm. Om trenden håller i sig året ut kommer 358 personer i åldersgruppen ha vårdats, en ökning med 9 procent mot förra året.

I gruppen 15-19 år hade 1 285 personer vårdats i Maria ungdoms öppenvård till och med oktober. Om trenden håller i blir de 1 542 i år, 7 procent fler än i fjol.

Medräknat oktober hade 120 personer i gruppen 10-14 år vårdats på de åtta Minimariorna i Stockholms kranskommuner. Om trenden håller i sig blir ökningen 32 procent mot i fjol.

Till och med oktober hade 872 personer i gruppen 15-19 år vårdats på Minimariorna. Prognosen pekar på helårsökning med 12 procent mot i fjol.

Källa: Socialstyrelsen, Maria ungdom (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".