Uppgörelse om Skatteskrapan klar

Stockholms stad byter till sig skatteskrapan på Södermalm i utbyte mot det första Hötorgshuset. Skatteskrapan ska byggas om till bostäder, medan det vid Hötorgsskrapan ska bli en ny galleria.
Uppgörelsen presenterades nu på förmiddagen av Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s) och statliga Vasakronans verkställande direktör Håkan Bryngelson. Överenskommelsen innebär att Skatteskrapan, inklusive byggrätter, byts mot det första Hötorgshuset, exklusive Biopalatset och Hötorgshallen. Första Hötorgshuset har av parterna bedömts ha ett värde på cirka 650 miljoner kronor. Vasakronan betalar med Skatteskrapan och en mellanskillnad på 50 miljoner kronor. Affären förutsätter beslut i Stockholms kommunfullmäktige. Enligt Annika Billström är det en mycket god affär för båda parter. Det innebär att det i stället för kontor i Skatteskrapan nu blir drygt 1 000 nya bostäder, varav 600-700 blir studentboenden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista