stockholms län

Polisen går back trots stora besparingar

Stockholmspolisen måste spara 70 miljoner kronor nästa år, trots det väntas polisen gå back med nästan 50 miljoner. På onsdagen tog Polisstyrelsen beslut om nästa års budget, men socialdemokraterna lade ner sina röster eftersom att partiet tycker att budgeten är orealistiskt.

- Det är dom ekonomiska förutsättningarna som i den här budgeten inte räcker till. Det visar sig i att det är ett underskott och de besparingar som ska göras. Och vi tror att det kommer att bli ytterligare besparingar nästa år och 2010 och 2011, säger Kristina Söderlund, (s), vice ordförande i Polisstyrelsen.

Det är främst bland personalen som nedskärningarna nästa år ska göras. Lediga civila tjänster ska inte besättas. Ungefär ett 30-tal civila tjänster rör det sig om. Antalet visstidsanställda ska minskas och bevakningen av arrester och ambassader som sköts av bevakningsföretag ska till viss del tas över av polisen själva. Polisen ska även jobba mindre övertid.

Polisfacket ser en risk i att de jobb som civilanställda gör, som t ex skriva ut bandade förhör, istället måste göras av polisen. Den risken se även socialdemokraten Kristina Söderlund.

- Risken är att vi får se färre poliser ute på gator och torg. Att det finns poliser som gör de civilas arbete som dom många gånger är bättre på att göra.

Moderaten Kristina Alvendal tror inte på de dystra profetiorna utan att verksamheten ska bli bra ändå. 300 nya polisaspiranter ska börja jobba nästa år och som främst ska jobba i yttre tjänst och vara synliga för stockhiolmarna och det förebyggande arbetet mot ungdomsbrottlighet, och att fler mobila poliskontor ska.

Alvendal hade också velat ha 50 miljoner till för att få inkomster och utgitfer att gå ihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".