Dömd polis får tillbaka jobbet

En polis som dömts för flera olika brott ska nu få tillbaka sitt jobb inom västerortspolisen i Stockholm. Efter de första domarna för tre år sen omplacerades polismannen. För två veckor sen dömdes han på nytt för att ha ofredat en annan polis som tidigare anmält honom. Ändå får han tillbaka sitt gamla polisjobb.
- För att någon ska kunna avskedas krävs att han grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren, och den här gärningsbeskrivningen nådde inte upp till den nivån, säger Ulf Berg, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen och ledamot polisens ansvarsnämnd till Radio Stockholm. För tre år sen dömdes polismannen för att ha misshandlat och kört på en ung mopedist med polisbilen. Han dömdes samtidigt för flera andra brott - vårdslöshet i trafik, ofredande och tjänstefel för att bland annat ha satt handfängsel på en äldre man som hade hjärnblödning. Den gången trodde polismannen och hans kollega att den sjuka mannen var rattfull, och dom gjorde honom så illa när han skulle omhändertas att han blev blåslagen och armen drogs ur led. Polismannen fick jobba kvar men omplacerades för en tid till polishögskolan. Där han sen dess har undervisat blivande poliser i vapen- och konflikthantering. Nyligen dömdes han igen, den här gången för att ha ofredat en annan polis som tidigare anmält honom för tjänstefel. Och trots att han nu dömts för totalt sex olika brott som inträffat vid fyra tillfällen så ska han om några dagar få komma tillbaka till sin gamla tjänst inom Västerortspolisen. Enligt polisens ansvarsnämnd räcker inte varje enskilt brott i sig till avsked, och det faktum att han dömts för flera olika brott är inte heller en tillräcklig grund för avsked.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista