stockholms län

Tågförseningar till och från Stockholm

Ett utspårat godståg utanför Norrköping orsakar stora förseningar för tåg på södra Stambanan mot Stockholm på söndagen. Förseningarna kan hålla i sig till jul.

Eftersom det urspårade tågets lok läckte diesel ställdes tågtrafiken in då räddningstjänsten sanerade olycksplatsen.

Vid 17-tiden kom tågtrafiken i gång igen, men trafiken gick växelvis i norr- och södergående riktning vilket innebar förseningar som kan hålla i sig till jul.

– Enligt vår bedömare på plats kommer vi att behöva ta ner kontaktledningen. Det kommer att ta två till tre dagar, men vi kommer att jobba på för att få igång tågtrafiken helt till jul, säger Tobbe Lundell på Banverkets pressjour.

Förseningarna drabbar alla tåg som passerar mellan Linköping och Norrköping, i båda riktningar. Ronny Hörstrand, på SJ:s pressjour, säger till TT att ett X 2000-tåg på väg till Malmö från Stockholm blev en timme och fyrtio minuter försenat i samband med olyckan. Enligt SJ ska dock inga tåg vara mer än 30 minuter försenade under kvällen.

Tågtrafiken i norrgående riktning till och från Stockholm reglerades under söndagskvällen manuellt efter ett signalfel. Tågen mellan Stockholm och Märsta, Uppsala, Gävle samt Sundsvall gick, men var kraftigt försenade.

Vid 20.30-tiden var felet avhjälp och tågtrafiken gick som vanligt igen, meddelar Banverkets pressjour.

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".