Kritik mot hur regeringen skötte FRA-lag

Många gruppledare för de borgerliga partierna i länets kommuner är kritiska till hur FRA-frågan hanterades av regeringen. I en undersökning som Sveriges Radio gjort svarar 52 av 84 gruppledare i länet att de tycker att regeringen hanterade frågan ganska eller mycket dåligt.

Åke Blomqvist, gruppledare och kommunalråd för folkpartiet i Huddinge, är en av de som är kritiska.

- Ja, jag är inte nöjd. Det blev en väldig diskussion, vi hade en diskussion i gruppen och det... Man har fått läsa sig till saker och ting kan man säga. Så att det har inte varit någon stor frågerunda i partiet, säger han.

I höstas orsakade den så kallade FRA-lagen stor debatt - lagen ger Försvarets radioanstalt, FRA, rätt till så kallad signalspaning, avlyssning, av både data- och teletrafik som går över landets gränser. 

Och enligt den undersökning som Sveriges Radio gjort är 55 procent av gruppledarna för de borgerliga partierna i landet kritiska till hur regeringen hanterat frågan. Här i länet blir procentsiffran något högre - här är 62 procent som svarat på enkäten kritiska.

Stefan Dozzi är gruppledare och kommunalråd för kristdemokraterna i Värmdö.

- På ett nationellt plan har man informerat bra, tycker jag. Men från samarbetspartierna i kommunala sammanhang och upp till riksplanet så har kanske informationen brustit litegrann. Det är väl det som jag tror kan ligga till grund för att de här synpunkterna finns, säger han.

Ett tjugotal av de gruppledare som svarat i länet tror att FRA-frågan kan påverka alliansens resultat i nästa val. Åke Blomqvist och Stefan Dozzi är inte så säkra på det, men däremot tror de att partiernas sätt att arbeta kan påverkas genom att det blir viktigare att lyssna och kommunicera också med lokalpolitikerna i stora frågor. Åke Blomqvist pekar på att lagen faktiskt skrevs om efter protesterna och Stefan Dozzi tror inte att FRA är helt slutdiskuterat hos kristdemokraterna.

- För kd:s räkning tror jag att vi kommer att behöva prata mer om detta framåt. Vi har väl inte känt att vi har information att riktigt kunna prata öppet och ganska bra om det, så vi skulle vilja återkomma till den här frågan.

Enkäten är gjord i ett samarbete mellan Ekot och Sveriges Radios lokala kanaler.

Av de 1119 personer som fått enkäten har 744 valt att svara, vilket ger en svarsfrekvens på 66,5 procent. Av dem som svarat var 24,2 procent centerpartister, 21,8 procent folkpartister, 27,8 procent kristdemokrater och 26,2 procent moderater. Alla som svarat på enkäten har, om de velat, kunnat vara anonyma.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".