Ekonomi

Två av tre blufföretag Stockholmsbaserade

Två av tre företag på Svensk handels varningslista över blufföretag har sin bas i Stockholms län.
Totalt varnar Svensk handel för ett sextiotal företag och över 40 av dem ligger i Stockholmsområdet.

- Om man skickar ut en e-niro faktura med postadress Lycksele eller Åmål så tror jag folk skulle reagera mer än när det står Stockholm, säger Lars G Olsson jobbar på Svensk Handel.

I hela landet gjordes det fram till oktober förra året över 6500 anmälningar om bluffakturor. Det är en rejäl ökning jämfört med 2007. Då gjordes nästan tre tusen anmälningar. Det visar statistik från Brottsförebyggande Rådet. Bluffakturor är fakturor som skickas på exempelvis annonser som inte beställts.

Sedan i november förra året har Stockholmspolisen startat en särskild grupp som kommer att jobba med ärenden som rör bluffakturor.

Stockholmspolisen ska kartlägga totalt 20 företag. Den första tiden har ägnats åt dom två mest aktiva företagen.
De har båda namn som anspelar på Eniro, där ordet e-niro ingår, och har bägge postadress i Stockholm.

- Man tog efter Enirologgan och gjorde om den så den liknade så mycket som möjligt en originalfaktura, säger Lars G Olsson.

Genom utdrag har polisen kunnat se att dom båda företagen lyckats lura åt sig stora summor pengar. I snitt har 16 000 kronor satts in per dag.

Att blufföretagen försöker luras genom att använda välkända företagsnamn gör det extra svårt för vissa grupper säger Lars G Olsson på Svensk Handel.

- Då är ju svängningen av orden ytterligare en besvärlig del, och företagaren är kanske inte riktigt klar över vad originalet heter säger Lars G Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".