stockholm

Ny klinik undersöker den som kan betala

En ny sorts klinik som gör förebyggande undersökningar för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar har öppnats bakom Grand Hotel i centrala Stockholm. Men verksamheten kritiseras för att dränera den offentliga sjukvården på resurser, rapporterar Ekot.

Specialistläkaren Ulf Lillkrona visar runt i vad som skulle kunna kallas för Sveriges första lyxklinik, Executive Health, där han själv är delägare. Han har tidigare jobbat som klinkchef inom offentlig vård, men valt att satsa på förebyggande undersökningar av hjärt- och kärlsjukdomar samt olika former av cancer.

Men Ulf Lillkrona håller inte med om att det här är onödig lyx.

– Jag tror att väldigt många uppfattar det som en lyx att få genomgå den här undersökningen, många uppskattar det långa oavbrutna samtalet med läkaren och uppföljningen samt möjligheten att få komma tillbaka och få träffa den läkare som noggrant följt deras hälsotillstånd, säger han.

Drygt hundra personer har undersökts sedan starten i augusti, men bara ett fåtal allvarliga sjukdomar har upptäckts. Och Lillkrona är stolt över sin personal som han beskriver som ”mycket kompetent” inom sina respektive områden.

Men hälsoundersökningar av friska personer kritiseras bland annat för att dränera resurser från den offentliga vården, bland annat i New England Journal of Medicine som granskat den mängd av specialkliniker för hälsoundersökningar som vuxit upp i USA.

Och Mårten Rosenqvist som är professor i hjärtsjukdomar vid Södersjukhuset i Stockholm håller med.

– Ja, hos de patienter där man hittar sjukliga förändringar eller framför allt hittar ofta saker som man inte riktigt vet vad det är, så remitteras ju de patienterna oftast till sjukvården för vidare utredning på grund av att de här metoderna är så pass nya. Och det kan man ju diskutera hur pass etiskt det är med tanke på att patienterna har genomgått en hälsokontroll och på det sättet när de kommer till sjukvården tar upp resurser för de patienter som faktiskt är sjuka, så jag tycker det finns ett etiskt dilemma i detta.

Dessutom tror han att undersökningarna kan ge patienterna en känsla av falsk trygghet.

– Jag tycker att man har anledning att vara kritisk, eftersom man ju på något sätt ger de som genomgår de här undersökningarna, ofta till ett högt pris, ett intryck av säkerhet som ju inte är helt motiverat, säger Mårten Rosenqvist.

30 000 kronor kostar alltså den dyraste hälsoundersökningen på Executive Health, som enligt Ulf Lillkrona de allra flesta väljer. Han tror att många betalar ur egen ficka, men också att en del får undersökningen som en förmån från sitt företag.

Men samtidigt medger han att mycket av den förebyggande undersökning som de erbjuder skulle gå att få inom offentlig vård, kanske inte lika snabbt men däremot helt gratis.

– Om du går till din husläkare och är orolig för om du har till exempel har ärftlighet för en cancerform så får du ju naturligtvis den undersökningen då, säger han.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Zana Schiroyi
zana.schiroy@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".