Reglerna har skärpts.
sverige

Kritik mot nya regler om övningskörning

Det kan bli dyrt för den som planerar att övningsköra med flera av sina barn. För två år sedan infördes nya regler för den som ska handleda vid privat övningskörning som säger att man måste gå en speciell utbildning med varje barn.

Sedan 1 januari, 2006 gäller nya regler för den som ska övningsköra med någon. Förutom kravet på att man ska ha fyllt 24 år och haft körkort i 5 år, måste man också ha gått en introduktionsutbildning på en trafikskola. En utbildning som är 3 timmar lång, kostar mellan 300 och 500 kronor och som gås tillsammans med körkorteleven.

Det här innebär att den som vill övningsköra med flera, också måste gå introduktionsutbildningen flera gånger - en gång med varje elev.

- En som har två barn till exempel, och de ligger isär i ålder så att säga, kanske måste gå utbildningen två gånger. Säger Jussi Ståhl på Vägverkets Förarenhet i Västerås.

- Själva utbildningen går ju ut på att man ska få grepp om vad det här med att utbilda någon till trafikant går ut på, fortsätter han.

Men trots att man är godkänd som handledare för privat övningskörning i 5 år efter att man klarat av introduktionsutbildningen, får man inte övningsköra med någon annan än den elev man gått utbildning tillsammans med.

- Tanken med det här är att man ska gå utbildningen ihop, så att eleven och handledaren ska ha hört samma sak. Så de har alltså varit på samma utbildning och fått samma information, säger Ståhl.

För de föräldrar som har flera barn i tonåren som de vartefter ska börja övningsköra med, innebär reglerna att flera introduktionsutbildningar krävs - ett för varje barn.

Ann Wallin från Hallstahammar har nyss gått utbildningen tillsammans med dottern som hon just nu övningskör med. Om ett par år när det blir dags för sonen att börja övningsköra måste hon gå utbildningen igen, trots att det sker inom 5-årsperioden som hennes handledarutbildning är aktuell.

- För min del känns det ju lite onödigt, men likväl så kan jag känna att för han och mig tillsammans i det här så är det ju ändå nyttigt. Men i slutänden kostar det ju pengar också att gå de här kurserna, så att det är ju ändå där det kniper. säger Ann Wallin från Hallstahammar.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".