Vårdval och resegaranti utökas

Från årsskiftet gäller flera viktiga nyordningar inom landstinget. Förändringarna berör både vården och kollektivtrafiken - och därmed de allra flesta stockholmare. Det handlar bland annat om utökat vårdval och utökad reseganti.

Från den 1 januari ingår förlossningar, kataraktoperationer (operationer för grå starr), och höft- och knäprotesoperationer i Vårdval Stockholm. De närmaste åren kommer också många andra delar av länets specialistvård att införlivas i vårdvalet.

I Vårdval Stockholm som den borgerliga alliansen i landstinget drog igång för precis ett år sedan ingick från början husläkarmottagningar, både privata och i landstingets regi, samt barnavårds- och mödravårdscentraler, fotsjukvård och logopeder.

Vårdval innebär att patienten själv kan välja vårdgivare. Ersättningen för vården följer med patienten till den vårdinrättning han eller hon väljer. Politikernas tanke är att det ska bli fler vårdgivare, att konkurrensen ska öka och att tillgängligheten för patienterna ska bli bättre. Utvecklingen så här långt visar att det blivit ett knappt trettiotal nya vårdgivare i länet sedan Vårdval Stockholm börade. 20 av de nya vårdgivarna är husläkarmottagningar.

Andra förändringar sedan årsskiftet rör kollektivtrafiken. Numera kan även den som till följd av förseningar i kollektivtrafiken tvingas ta egen bil räkna med att få ersättning av SL. Från den 1 januari har nämligen resegarantin utökats.

Som beräkningsgrund för bilersättningen gäller Riksskatteverkets riktlinjer för milersättning, det vill säga 18,50 per mil. Den utökade resegarantin ska täcka både fram- och återresa, parkeringsavgifter samt eventuell trängselskatt.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".