Fler narkotikabeslag av tullen 2008

Tullens knarkbeslag fortsatte att öka under förra året, visar ny statistik. Tullen gjorde nästan 3 800 beslag - en ökning med knappt 500 jämfört med 2007.

Under förra året gjorde tullen bland annat en särskilt satsning på post- och fraktförsändelser, vilket ledde till att tullen hittade över 800 000 tabletter, jämfört med 240 000 året innan.

Också beslagen av drogen kat ökade kraftigt - över 10 ton beslagtogs förra året.

På Arlanda flygplats nästan fördubblades antalet dopningsbeslag  från år 2007 till år 2008. Under 2008 gjordes 311 dopningsbeslag på Arlanda, enligt statistiken från tullen.

Det är en stor del av Tullens alla beslag som görs i Stockholms län. Jonas Karlsson arbetar på Tullverkets brottsbekämpningsenhet.

- Typiska beslag är framför allt... amfetamin har vi tagit bara i Stockholm 45 kilo, säger han.

- Vi har även att i Stockholm gjordes ett av Europas största opiumbeslag, på 99, nästan 100 kilo.

Antalet narkotikabeslag tullen i Stockholm och Nynäshamn har gjort har ökat konsekvent de senaste tre åren, från 63 stycken 2005 till 183 i fjol. Om det är resultatet av bättre tullarbete eller att fler knarkar får vara osagt.

Tullen har dock satsat särskilt till exempel på verksamheten på Arlanda. Förra året beslagtogs över 800 000 tabletter i postförsändelser, det är mer än tre gånger så många som året innan.

Men trots ett ökat antal beslag så säger Tullverkets generaldirektör Karin Starrin att verket måste bli bättre.

- Totalt sett så kan vi ju säga att vi missar alldeles för mycket. Vi kan inte ensamma upptäcka det som nu smugglas, utan vi måste samarbeta inte minst med näringslivet, företagen, transportföretagen inte minst måste vi på alal sätt hitta former för att de också hjälper till och ger oss tips och signaler om när det är något i transporterna som inte ser normalt ut.

Att ni har informatörer helt enkelt?

- Ja, det är precis det vi så gärna vill.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".