SÖDERTÄLJE

Svårt för sjukvården möta trauman hos flyktingar

I Södertälje är ansvariga för psykiatrin oroade över hur de ska klara av att hjälpa de flyktingar som kommit till kommunen och som lider av traumatiska upplevelser de varit med om.

Enligt beräkningar från den psykatriska öppenvården i Södertälje kommer kommunen ha en grupp på mellan 300 och 400 personer med allvarliga psykiska sjukdomar som en följd av vad de varit med om i de länder de kommer ifrån. Yvonne Gate, sektionschef för den allmänpsykiatriska öppenvården i Södertälje, berättar.

- Det är klart, det har varit krig och då har människor varit med om fasansfulla upplevelser, som de kommer hit med och ska sedan etablera sig i Sverige med sina familjer och mer kanske återgå till de yrken som de har med sig, säger hon.

Enligt Yvonne Gate kan så många som runt åttio procent av flyktingarna som kommer till Sverige ha med sig traumatiska upplevelser från sina hemländer. Cirka 30 procent av dem utvecklar postraumatiskt stressyndrom.

Enligt beräkningar från den psykatriska öppenvården i Södertälje kommer kommunen att ha en grupp på mellan 300 och 400 personer med allvarliga psykiska sjukdomar som en följd av det här framöver.

- Vi vet att posttraumatiska stressyndrom är allvarliga tillstånd som kräver verkligen specialistpsykiatri.

Hur kan det visa sig hos en person?

- Ja, det kan visa sig på alla möjliga olika sätt. Det kan ju vara både depression- och ångesttillstånd. Vi vet också att den somatiska samsjukligheten är väldigt hög. Man får mer hjärt- och kärlsjukdomar, även cancersjukdomar.

För att ta reda på hur situationen verkligen ser ut i Södertälje har Yvonne Gate kallat till ett möte i vinter. Till mötet ska flera aktörer som jobbar med nyanlända flyktingar i kommunen bjudas in.

- Om det är så att jag har uppfattat de här siffrorna rätt, så blir det en väldigt stor grupp personer som vi måste på olika sätt rusta oss inför. Dels har vi ju inte den personalen, men det krävs också speciella kunskaper, säger Yvonne Gate.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".