Nytt avtal för länets gymnasieskolor

Ett nytt samverkansavtal har skrivits mellan 25 av länets 26 kommuner där kommunerna öppnar upp sina gymnasieskolor för varandras skolungdomar. Men Stockholm är inte med i samarbetsavtalet.

Stockholms stad väljer istället att skriva separata avtal med 21 av kommunerna. I de avtalen ingår inte de naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen.

– De eleverna som bor i de här 25 kommunerna söker på lika villkor program i alla de här kommunerna, säger Charlott Andersson är chef för gymnasieintagningen i Stockholms län.

Det nya avtalet gör att skolungdomar kommer att kunna söka gymnasieutbildningar på lika villkor i alla kommuner utom i Stockholm som valt att stå utanför samarbetet. Stockholm har valt att skriva egna avtal med 21 av kommunerna. I de avtalen ingår inte de naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen.

Vid förra årets intagning kunde Stockholmseleverna söka naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga program på lika villkor i övriga kommuner i länet, men med det nya avtalet kommer Stockholmseleverna komma först i andra hand i övriga kommuner.

– Stockholms stads elever kommer inte att kunna söka ut till andra kommuner och bli mottagna i första hand på samhällsvetenskapliga program och naturvetenskapliga program, säger Charlott Andersson.

På motsvarande sätt kommer elever som kommer från övriga kommuner i länet först i andra hand att tas in på natur- och samhällsvetenskapliga program i Stockholms stads kommunala skolor.

Bara i Ekerö kommun kommer hela länets skolutbud erbjudas eleverna

– Ekerö kommun är det som har möjlighet att söka på samma villkor till alla nationella program i hela länet, säger Charlott Andersson. 

I länet finns det 80 kommunala gymnasieskolor och 130 fristående, och en av orsakerna till att kommunerna nu skrivit ett samverkansavtal är att kunna möta upp etableringen av friskolor i länet. 

– Det är ju så att söker man till fristående skolor så söker man på lika villkor oavsett var man bor, så att det ligger ju i linje med den utvecklingen, säger Charlott Andersson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".