Rånarna satte eld på sin flyktbil.
stockholms län

16 åtalas för rån mot postterminal

16 personer, varav 15 från Stockholmsområdet, åtalades på fredagen för delaktighet i det spektakulära rånet mot en postterminal i Göteborg i januari förra året. Männen var beväpnade med bland annat automatvapen och tvingade till sig en halv miljon kronor.

Kuppen lamslog stora delar av Göteborg när rånarna placerade ut bombattrapper och tände eld på bilar för att distrahera polisen. Men bytet blev mindre än vad rånarna hade tänkt sig - en halv miljon kronor i rikskuponger, säger Kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud.

Trots omfattande planering blev rånbytet i sammanhanget litet. Rånarna förlitade sig på gamla uppgifter om att posten fraktar pengar med tåg.

Enligt åtalet försökte männen redan i november 2007 att genomföra rånet. De hann förstöra polishelikoptrar och beskjuta en polisstation som en avledande manöver, men av någon anledning fullföljdes aldrig rånet utan sköts upp till januari 2008.

Då var männen beväpnade med bland annat automatvapen. Flera bilar sattes i brand och bombatrapper och fotanglar placerades ut för att försvåra polisens arbete. Redam första dagen griper polisen de första misstänkta och på fredagen, efter ett års intensivt utredningsarbete, åtalades alltså 16 män mellan 22 och 33 år gamla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".