stockholm

Stor demonstration mot konflikten i Gaza

En av de största demonstrationerna på länge hålls i centrala Stockholm på lördagen mot Israles offensiv mot Gaza. Arrangörerna räknar med att omkring 5 000 personer kommer att delta.

- Det är inte så vanligt att man beräknar ungefär 5 000 deltagare i en demonstration. Det är länge sedan vi hade så många. Och det kommer att innebära inskränkningar i framkomligheten för allmänheten, säger Ulf Göransson, presstalesman för Länspolisen.

Vid tvåtiden på lördagen avgår demonstrationståget från Sergels torg, Hamngatan, Nybroplan, Strandvägens allé, Riddargatan, Torstenssonsgatan till Storgatan, nära Israels ambassad.

Nätverket Gaza Solidaritet, med ett tiotal organisationer, står bakom demonstrationen. De räknar med att omkring 5 000 personer eller mer ska sluta upp.

- Tidigare har Islamiska förbundet och Sveriges unga muslimer arrangerat egna demonstrationer, ganska spontant, och det har kommit mellan 1 000 till 2 000 personer inom loppet av ett halvt dygn, säger Omar Mustafa, vice ordförande för Sveriges unga muslimer och med i nätverket Gaza Solidaritet.

- Nu när vi har planerat den här demonstrationen lite mer än en vecka och informationen har spridit sig så tror jag att det blir fler som kommer. Jag tror att folk är upprörda över situationen. Folk vill visa vad de tycker, säger Omar Mustafa.

Polisen rekommenderar allmänheten att åka kollektivt eller promenera eftersom framkomligheten kommer att bli begränsad i city.

Den 27 december inledde Israel sin offensiv mot Gaza. Dödsoffer har krävts bland civila palestinier, massaker är ett ord som används av Nätverket Gaza Solidaritet. Så länge striderna fortsätter fortsätter även demonstrationer på lördagar i Stockholm.

- Vi har sökt demonstrationstillstånd varje lördag framåt nu. Vi får verkligen hoppas att massakern inte fortsätter men vi kommer att ha demontsrationer så länge det här fortsätter, säger Omar Mustafa.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".