Utökad resegaranti från nyår

Från den 1 januari har SL:s resegaranti utökats till att också gälla för resa med privatbil. Det innebär att den som drabbats kan begära ersättning inte bara för bilresan, utan också för parkering och trängselskatt.

Från och med nyår finns möjlighet att begära ersättning från SL:s resegaranti för resa med egen bil. Ersättningen täcker kostnaden med 18,50 per mil.

Resegarantin, som gäller om du blir mer än 20 minuter försenad, täcker sen tidigare utlägg för resor med taxi eller annat trafikbolag upp till 800 kronor. Förutsättningen är att den berörde begär ersättning inom tre månader. Hittills har en hake varit att när det drar ihop sig till sådana förseningar i SL-strafiken kan det plötsligt vara i det närmaste omöjligt att få tag på en taxi. Därför förbättras systemet nu på den punkten - och det behöver inte ens vara fråga om resa med egen bil.

SL har tagit lärdom av hur länstrafiken i Skåne har löst det hela. Där finns erfarenheter av ett visst mått av fusk där flera samåkt i en bil och sen begärt ersättning var och en för sig. Därför behöver den som vill utnyttja SL:s resegaranti uppge registreringsnumret på den bil som resan företas i.

Hur blir det då med med parkering och trängselskatt i händelse av en sådan här oväntad bilresa?

Kan man bara precisera sina utlägg ska inte det vara några problem att få ersättning, som i likhet med andra ersättningsresor via resegarantin kan bli som mest 800 kronor.

Kostnaden för den utökade resegarantin ska enligt SL en normal vinter inte behöva kosta mer än omkring 3 miljoner.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".