Förrädiska isar i helgen

Isarna i Skärgården och Mälaren kan vara förädiska nu i helgen. Enligt Stockholms skridskoseglarklubb så påverkas isarnas bärighet av omväxlande plus- och minusgrader. Kärnisarna på mindre insjöar påverkas inte, enligt Bruno Skog, Stockholms skridskoseglarklubb.

- Det kan vara så att där jag åkte igår eller i förrgår kan isen vara uppfrätt och svag idag, efter stora vattenståndsförändringar. Jag har varit med om i skärgården att vi åkt på ett ställe och efter tre, fyra timmar fanns inte isen kvar, säger Bruno Skog, ansvarig för iskunskapskurser på Stockholms skridskoseglarklubb.

- Man måste ständigt vara uppmärksam på vad som kan hända i naturen när man är ute och åker skridskor, Bruno Skog.

Vad som nu händer är att istillväxten avstannar enligt Bruno Skog. Men det är framför allt förändringar i lufttryck och strömmar i vattnet som påverkar vattnet i stora vattendrag som skärgården och Mälaren och därmed isläget.

Vattenståndsförändringar på uppemot 40 cm har upmätts i inre skärgården vilket ger stora vattenmängder längs stränderna. De kärnisar som finns på mindre sjöar påverkas inte av helgens väder men det gäller att vara vaksam ändå.

- Det finns alltid risker vid in- och utlopp och strömställen. Framförallt vid väderskiftningar som den varmperiod vi har nu så se upp men njut av det fina, säger Bruno Skog, Stockholms skridskoseglarklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".