Fastighetsägare ej granskat hus ur energisynpunkt

Ett stort antal fastighetsägare i länet riskerar vite eftersom de inte lämnat in en energideklaration, det vill säga anlitat en energiexpert som bedömer hur fastigheten kan bli energismartare. Tomas Johansson är energisakkunnig på Boverket.

Omkring 70 procent av de fastigheter som omfattas av lagen hade inte lämnat in deklarationen vid årskiftet som riksdagen bestämt.

- Om dom inte gör en deklaration, fast dom har fått en uppmaning och påstötning från kommunen som är tillsynsmyndighet, då ska de drabbas av vite, säger Tomas Johansson, energisakkunnig vid Boverket.

- Men så länge man kan visa att man gjort en beställning eller har ställt sig i kö, då har man gjort vad man kan förvänta utav fastighetsägaren, säger Tomas Johansson.

- Böterna bör ligga i storleksordningen vad det kostar att göra en deklaration, för att styra mot att den verkligen utförs, säger Tomas Johansson

Energideklarationen ska göras för att fastighetsägare ska bli mer medvetna om vilka brister husen har. Vid årsskiftet skulle den ha varit klar för de större fastigheter som hittills omfattas.

Sett till de olika kommunerna i länet är det stora skillnader. I botten ligger Nykvarn där runt 7 procent av fastigheterna är deklarerade, i topp Värmdö med drygt 50 procent.

Totalt saknas energideklaration för runt 70 procent av husen.

- Det är naturligtvis en bit ifrån där vi vill vara men det har sina förklaringar. Vi tror att fastighetsägarna i allmänhet har väntat med att göra en energideklaration tills man vet hur systemet ska fungera, vilka företag som väljer att bli godkända för att göra deklarationerna, säger Tomas Johansson, energisakkunnig vid Boverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".