Ansökningar om att få sprida aska ökar

Antalet ansökningar om att få sprida döda anhörigas aska i naturen har ökat stort i Stockholms län. På tio år har ansökningarna till Länsstyrelsen ökat med nästan 75 procent, från drygt 200 till nästan 350.

I Stockholm får man sprida askan i vattnet en kilometer från land. Men man får inte sprida askan över i land, enligt Länsstyrelsens regler. Askan får bara spridas över land om det är en begravningsplats, till exempel en kyrkogård.

Orsaken till att det inte är tillåtet att sprida askan över land i Stockholms län är att det är så tätbebyggt här, enligt Länsstyrelsen som beviljar tillstånden.

Förra året ansökte 346 personer i länet om tillstånd hos Länsstyrelsen om att få strö askan efter en död anhörig i naturen, 316 av de ansökningarna beviljades.

Även i hela landet har antalet som ansökt om att få sprida askan efter döda anhöriga i naturen ökat under under dom senaste tio åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".