Inte för sent för vaccinering.

Årets influensa värre än vanligt

Årets utbrott av influensan väntas bli allvarligare än förra vintern. En del stockholmare har redan drabbats, men värst väntas det bli under mitten av februari.

Den här vintern handlar det om en annan variant av influensan än den som kom för ett år sen, enligt smittskyddsläkare Åke Örtqvist.

- Ja, influensan i år är då en typ som statistiskt sett är lite allvarligare än den som var förra året. Normalt sett när det är en utbredd influensa brukar någonstans mellan 7 och 10 procent bli sjuka. Hur många som sen behöver söka sjukvård, det vet vi ju inte, men det finns en ökad risk för det i år, och också en ökad risk för att dödligheten ökar lite, säger han.

Men risken för att dö i influensan är ändå mycket liten, påpekar Åke Örtqvist. Gisslet är att viruset hela tiden ändrar form, så det hjälper inte att vi utvecklar immunitet mot en variant av det.

Det gäller alltså att vaccinera sig igen, även om man gjorde det förra säsongen. I Stockholm är redan 70 procent av de äldre vaccinerade, men för den som inte är det så finns ännu chans.

- Jo, jag tycker att de personer som är under 65 år, som kanske har en astma- eller en hjärtsjukdom eller så, som inte har vaccinerat sig, de kan gå och vaccinera sig nu, det är inte för sent.

Anna-Klara Bankel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".