Norrtälje

Varslen i Norrtälje de högsta på tio år

Förra året varslades omkring 500 personer om uppsägning i Norrtälje. Det är enligt Arbetsförmedlingen det största antalet varsel i kommunen på åtminstone tio år.

Utvecklingen med ökat antal varsel kommer att fortsätta också i år, enligt Hans-Eric Wallin som är chef för Arbetsförmedlingen i Norrtälje.

- Jag räknar nog med att vi inom några områden kommer att få utökade varsel och företagen har i diskussioner med oss redan förvarnat om det också, säger han.

Norrtälje drabbades av flera större varsel under förra året.

Tillexempel varslade pappersbruket i Hallstavik 260 anställda om uppsägning. Balktillverkaren Contiga varslade 25 anställda om uppsägning, och elektronikföretaget Note varslade i två omgångar totalt 123 anställda om uppsägning.

På arbetsförmedlingen i Norrtälje söker Mats Brandt jobb. Han jobbade förut på Note.

- Det är ju ännu fler som ska gå nu, så det blir nog väldigt svårt nu, säger Mats Brandt.

Du söker jobb, känner du av att det blivit sämre tider i Norrtälje?

- Ja det har det, det ser man i tidningar och på TV och på alla varsel som kommer, alla företaget häromkring dom stänger ju ner, säger Mats Brandt.

Trots förra årets varsel har Norrtälje än så länge en relativt låg arbetslöshet jämfört med hela länet.

Men Hans-Eric Walin tror att med förra årets och kommande varsel kommer den öppna arbetslösheten i kommunen fördubblas under året till mellan tre och fyra procent.

- Det gör att vi behöver stimulanspaket från regeringen för att klara den här situationen och vi behöver att kommunen försöker plocka fram arbetsmöjligheter och tidigarelägga projekt som planerats för att kunna hjälpa så många som möjligt under 2009, säger Hans - Eric Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".