HUDDINGE

Stort tillskott till barnomsorgen

För att komma till rätta med de långa köerna till barnomsorgen i Huddinge kommun får förskolenämnden ett extra tillskott på närmare 25 miljoner kronor i år.

Radio Stockholm har tidigare berättat att den stora inflyttningen till kommunen har skapat köerna till barnomsorgen. Enligt kommunen gick det inte att förutse.

- Jag vill bara beklaga att vi i Huddinge kommun har hamnat i den här situationen. Det har varit så i många år, säger Jelena Drenjanin, moderat ordförande i förskolenämnden.

Knappt 14 miljoner kronor av det extra tillskottet ska gå till att utöka platserna i förskolan, medan drygt 11 miljoner är för ökade lokalkostnader.

Men trots pengarna kommer många barn fortfarande att få vänta länge för att få plats på en förskola. De extra pengarna räcker bara till 167 nya förskoleplatser. Och enligt Huddinge kommuns egna beräkningar kommer 255 barn att ha rätt till en plats enligt skollagen - bara till i april i år.

Jelena Drenjanin tror ändå att situationen kommer att vara mycket bättre, redan i vår.

- I april räknar vi med att ha de här tillfälliga paviljongerna på plats som vi har bestämt, och samtidigt så kommer våra uteverksamheter att starta upp på de förskolor som vill.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".