SÖDERTÄLJE

Justitieministern mötte elever i Hovsjö

På tisdagen besökte justitieminister Beatrice Ask Södertälje för att diskutera hur polis och kommun arbetar mot brottsligheten i kommunen. Beatrice Ask passade också på att besöka Hovsjöskolan och diskutera med eleverna där.

– De flesta som har de här problemen har ju inte det när de kommer till Hovsjö, de har problemen när de växer upp här och får en förebild, typ av någon som kör cross och svär åt polisen, säger en kille på Hovsjöskolan.

När justitieminister Beatrice Ask undrade om tjejerna är lika tuffa eller om det är killarna som har de här problemen, svarade en flicka att det mest är pojkarna. Hon sa att det första tjejerna tänker på när de ska gå ut är att något kan hända dem.

– Vi är väldigt rädda när vi går ut, säger hon.

Att flickor i Södertälje inte vågar gå ut på kvällarna tycker 16-årige Marc Mansour är tråkigt. Han säger att föräldrarna måste ta ett mycket större ansvar.

– Man måste stoppa sina egna barn också, säger Marc Mansour.

Men om man är 14-15 och år och ute och vandaliserar, kastar sten på bussar och så vidare, vad ska hända med en sådan ungdom tycker du?

– Jag tycker ändå att han borde få ett starkt straff, utegångsförbud hjälper inte.

Och justitieminister Beatrice Ask är också inne på att man ska ta i lite mer med hårdhandskarna när ungdomar missköter sig grovt.

– Jag är helt överens med Marc att man ska göra det. Och det är viktigt att man har påföljder och att man har ett arbete så att det verkligen blir tydligt att man inte kan bete sig hur som helst. Det där kan ju se lite olika ut naturligtvis, men när kommun, polis och andra samarbetet kan man hitta sådana lösningar, säger Beatrice Ask.

Ett konkret förslag som moderaterna har är att det ska bli enklare för polis att utreda brott som begåtts av personer under 15 år och som alltså inte är straffmyndiga. Ett argument är att till exempel ett förhör med en person skulle kunna ha en brottsförebyggande effekt. 16-årige Marc Mansour tycker att det är ett bra förslag.

– Den där personen kan se polisen som en förebild och tänka att han jag kanske borde bli som honom och bli polis, säger Marc Mansour, elev på Hovsjöskolan.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".