Ungdomsråd saknas i många kommuner

I över hälften av länets kommuner finns det inget ungdomsråd. Det visar en sammanställning som organisationen Sveriges Ungdomsråd har gjort.

Theresia Silander Hagström, ordförande i Sveriges Ungdomsråd, tycker att kommunerna i Stockholms län borde kunna få till fler ungdomsråd.

- Stockholms som ska ligga före i mycket och vill visa framfötterna. Alla förutsättningar finns ju i Stockholm, det jag tror kanske saknas är den politiska viljan, säger hon.

Ungdomsråd är ett forum där unga kan få inflytande för just sin åldersgrupp, och det är ett samlingsnamn för ungdomsparlament, ungdomsfullmäktige och liknande forum.

Ungdomsråd finns i totalt 11 av länets 26 kommuner - i bland annat Botkyrka, Haninge, Sollentuna och Södertälje. Stockholms stad har ungdomsråd i flera av stadsdelarna. Men i över hälften av kommunerna saknas ungdomsråd.

Theresia Silander Hagström tror att problemen med vandalism och annan ungdomsbrottslighet kan minska om unga får vara med och påverka.

- Tycker man att det saknas fritidsgårdar, ja, men då kan man vara med och jobba för att det ska finnas fler fritidsgårdar, eller om man brinner för fler fotbollsplaner eller vad det kan vara för något.

Mats Rundbladh
mats.rundbladh@sr.se

Mia Bryngelson
mia.bryngelson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".