Chefläkare Svante Baehrendtz.

Karolinska vill minska personal med 900

Ledningen för Karolinska universitetssjukhuset i Stockholms läns landsting vill minska personalen med 900 personer, för att få en budget i balans. 600 anställda kan komma att varslas om uppsägning, enligt förslaget.

En stor del av personalminskningen ska klaras genom färre nyanställningar, pensionsavgångar och att vikariat inte förnyas.

Bakgrunden till besparingen är att Karolinska måste minska sina kostnader med 450 miljoner kronor om året. Sjukhusets styrelse ska ta ställning till sparförslaget på torsdag. Sjukhusen i Solna och Huddinge har i dag 15 800 anställda.

Svante Baehrendtz, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, säger att olycksfall och högspecialiserad vård kommer att prioriteras, men att väntetiderna kan bli längre för andra patienter när de anställda blir färre.

- Det vi kommer att prioritera är naturligtvis olycksfall, större olycksfall, så kallad traumavård. Vi kommer också att prioritera den högspecialiserade vården. Det finns ju annan vård, där man kanske mår dåligt av att vänta, men där det inte är någon uttalad fara för hälsotillståndet. Så det kan naturligtvis bli problem att leva upp till vårdgarantin inom vissa områden, säger han till Radio Stockholm.

Karolinska universitetssjukhuset har tidigare fått extra tillskott för att klara ekonomin. Förra året fick sjukhuset ett tillskott på en miljard kronor, i år en halv miljard. Nu blir det inga mer extra pengar, säger folkpartistiska landstingsrådet Maria Wallhager.

- Ja, vi sätter definitivt ner klacken kan jag säga, och det innebär också att Karolinska kommer inte att få mer pengar än de har fått genom vårdavtalsöverenskommelsen.

Kommer ni att acceptera att de drar ner på någon del av vården för att klara budgeten?

- De har ett vårdåtagande, en vårdöverenskommelse, och den ska de hålla. De ska också hålla den medicinska säkerheten och medicinska kvalitén, allt annat är oacceptabelt. Men de har ett uppdrag att också inom ramen för sin budget just säkerställa detta.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".