STOCKHOLM

Bullernivåer ännu för höga i Stockholm

Stockholms stad arbetar med att ta fram ett nytt program för hur bullret i staden ska hanteras. Tanken är att minska störningar från bilar, tåg och flyg. Men i vissa lägen är politikerna beredda att acceptera högre värden än vad Boverket rekommenderar.

- Det handlar ju om att man ska ha en tyst sida där man sover, och det är ju lite speciella förutsättningar som finns i storstäder och vi tycker att vi är nöjda med den här Stockholmsmodellen, säger miljöborgarrådet Ulla Hamilton (m).

Du ser inga problem med att det är en högre bullernivå i gatunivån än vad Boverket rekommenderar?

- Det är ju riktvärden som sagt, och vi jobbar ju hela tiden med att få ner bullernivåerna också, om det vore så att vi bara struntade i det vore det en annan sak.

Den borgerliga majoriteten i Stockholm anser att det med moderna byggmetoder och ökad isolering går att få bra bostäder även om ljudet från omgivningen överstiger Boverkets rekommendationer.

Det har blivit bättre - 1970 uppskattades över 200 000 bostäder bullerstörda. Idag har runt 30 000 hushåll för höga nivåer.

Socialdemokraterna kritiserar majoriteten för att vara passiv. De vill ha lägre ljudnivåer.

- Stan kommer alltid att bullra, det bullrar i alla städer och det vi borde göra som politiker, det är att se till att man bygger hus och andra saker så att det blir så lite buller som möjligt. Det man väljer då från majoritetens sida, det är att gå runt de regler som finns från Boverket i stället för att se till hur vi ska leva upp till dem. Och det tycker jag är att avhända sig ansvar, säger opposotionsrådet Carin Jämtin(s).

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".