Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
stockholms län

Dålig kontroll på förskolematens kvalité

Publicerat torsdag 15 januari 2009 kl 06.42
Dålig koll på vad förskolebarnen äter. Foto: Scanpix.

Många kommuner har dålig kontroll på näringsinnehåll och kvalité på den mat som serveras i förskolorna. Det visar en undersökning som Radio Stockholm gjort. Av 13 kommuner är det bara Haninge som uppger att matkvalitén regelbundet kontrolleras.

Av de nio stadsdelar i Stockolms stad som svarat är det bara i Spånga-Tensta som man säger att man kontrollerar vad maten innehåller.

Inte tillräckliga kunskaper
Under våren ska Stockholms stad anställa kostexpert för att förbättra kvalitén på skolmaten. Men Birgitta Thulin, verksamhetschef för förskolan i Skärholmen i södra Stockholm menar att det att det också behövs också en kostexpert eller dietist som tar ansvar för maten i förskolan. Hon anser att de anställda inte har tillräckliga kunskaper.

– Jag vet att man strävar efter att göra så hemlagad mat som det går. Men det är inte alltid det går beroende på att man inte har en person som kan det här. Om man inte kan det här med att baka bröd och göra köttbullar från grunden då bli det lätt att man tar till halvfabrikat eller helfabrikat, säger Birgitta Thulin, verksamhetschef för förskolan i Skärholmen i södra Stockholm.

Önskar se fler kostexperter
Hur stor andel halv- eller helfabrikat som egentligen serveras förskolebarnen ja, det är det ingen som vet. Hur mycket salt, socker, grönsaker eller fibrer, som måltiderna innehåller, vet man inte heller.

Birgitta Thulin tycker att Stockholms stad ska ta ansvar för att en kostexpert anställs i varje stadsdel. Får personalen mer kunskap i hur man lagar näringsrik mat, så lär det bli en snabb förbättring, tror hon.

– Det handlar egentligen inte om att det är dyrare eller svårare, man måste kunna det så att säga. Då är det inte så mycket svårare att göra en soppa från grunden mot att öppna en burk.

Vill handla mer ekologiskt
I Skärholmen vill man gärna köpa in mer ekologiska råvaror, säger Birgitta Thulin. Men i så fall behöver man omarbetar policyn för upphandling av maten.

– Man ska se över de leverantörer som man upphandlar, därför om man ska ha det här lite mer kvalitetstänkandet kring maten, måste man titta på det också, inte bara vad som är billigast, säger Birgitta Thulin, verksamhetschef för förskolan i Skärholmen i södra Stockholm.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".