Fotbollsderbyn ska spelas på vardagar

Stockholms idrottsborgarråd, folkpartisten Madeleine Sjöstedt, är besviken efter att det visat sig att två av tre vårderbyn i fotbollsallsvenskan kommer att spelas på vardagskvällar. Efter flera bråk under förra året ville Sjöstedt att fotbollsmatcherna skulle spelas tidigare på söndagar för att undvika bråk.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt men jag tror att tiden kommer att ge oss rätt, jag ha en väldigt positiv dialog med fotbollsklubbarna i Stockholm som också tycker detta är ett problem och att det är värt att pröva, säger Madeleine Sjöstedt.

Flera av fotbollsderbyna förra året mellan AIK, Djurgården och Hammarby slutade med bråk mellan supportrar, skadegörelse och avbrutna matcher.

För att få det lugnare på matcherna har Madeleine Sjöstedt väckt frågan att enligt brittisk modell spela matcherna tidigare på söndagar för att förbättra säkerheten på matcherna.

Men när de första tolv omgångarna i serien nu fastställts, visar det sig att de två första tunga derbyna mellan Hammarby och Djurgården och Djurgården och AIK kommer att spelas på måndagskvällar med avspark klockan åtta på kvällen.

Djurgårdens biljettansvariga, Tomas av Geijerstam, säger att det är TV-bolaget som ska sända derbyna, som vill sända matcherna på måndagskvällar klockan 20.

– Jag tror att stockholmarna som betalar den andra räkningen är ganska trötta på att betala för bråk och stök, där är väl lite motstridiga intressen som står mot varandra . Jag har ju att försvara det allmänna intresset i detta

– Jag kommer att återuppta diskussionen med klubbarna och fråga vad det är som har hänt och sedan kommer jag återigen ta upp frågan med Fotbollförbundet och jag kommer då att betona att Fotbollförbundet måste se till de behov som finns för fotbollen i storstäderna, säger Madeleine Sjöstedt.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".