Matsnusk på Restaurangernas dag

Återigen slarvades det med hygienen på Restaurangernas dag i Kungsträdgården i Stockholm i början av juni. Dålig kylning av uppvärmd mat och slarv med personalhygienen var några av bristerna.
Framför allt brast det i restaurangernas egenkontroll. Hela 27 av 38 krogar hade mycket dålig kontroll av personalhygienen, enligt den rapport som Miljöförvaltningen gjort om mathanteringen på Restaurangernas dag. Matservering utomhus kräver också god kontroll av matens kylning. Bara 16 procent av restaurangerna kontrollerat att nedkylningen fungerat och endast fem procent var utan anmärkning. -Det tycker jag är mycket allvarligt, för det är en av de stora riskerna inom livsmedelshantering, säger Lennart Norring på Miljöförvaltningen. Om maten inte kyls ned på rätt sätt kan vissa bakterier växa till sig och folk kan bli sjuka och till och med dö. Miljöförvaltningen kommer att föra diskussioner med krogarna i höst och vissa riskerar att inte få vara med på Restaurangernas dag nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".