Morddömd återupptar sina läkarstudier

En morddömd man som för ett år sedan tvingades avbryta sina läkarstudier på Karolinska Institutet har antagits till Uppsala universitets läkarutbildning. Mannen frigavs villkorligt i februari 2007 efter att ha dömts till elva års fängelse för ett mord.

En man i 30-årsåldern dömdes på 1990-talet för ett uppmärksammat mord av hatbrottskaraktär. Under hösten 2007 blev det känt att han efter avtjänat straff börjat studera till läkare på Karolinska Institutet. Det väckte en stor debatt. Han tvingades sluta sin utbildning när det kom fram att han förfalskat sitt gymnasiebetyg.

Nu finns uppgifter om att mannen har blivit antagen till läkarutbildningen i Uppsala, erfar Upsala Nya Tidning. På listorna över de antagna, som ska börja på måndag, finns mannens namn inte med, men ett namn är sekretesskyddat.

Efter ett par uppmärksammade fall där personer dömda för grova brott studerat till bland annat läkare vill högskoleminister Lars Leijonborg (FP) inom de närmaste veckorna tillsätta en utredare.

Han vill bland annat att det ska ses över om det ska bli tillåtet att få utdrag ur belastningsregistret när en person antas till en utbildning, men påpekar samtidigt att grundprincipen är att den som avtjänat sitt straff ska betraktas som oskyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".