stockholms län

College ska locka fler till vårdyrken

Ett nytt vårdgymnasium i Stockholm ska locka fler att börja arbeta inom vården. Det är Stockholms stad och landstinget som vill starta ett vård- och omsorgscollege och planerna håller just nu på att ta form.

Planerna på ett vård och omsorgscollgee är än så länge vaga i kanterna. Det enda politkerna har bestämt är att tjänstemännen ska utreda hur ett sånt kan se men det är viktig att locka fler till att jobba inom vård- och omsorg, säger skolborgarråd Lotta Edholm.

Organisationer för de offentliga och privata arbetsgivarna och fackförbund inom vården har tagit fram konceptet med ett vård- och omsorgscollege. Förutom gymnasieskolans utbildning ska även vuxenutbildning och fortbildning ingå. Tanken är också elever ska kunna gå en extra termin för att specialisera sig på ett område, till exempel psykiatri.

Landstingets önskan är bland annat att undersköterskeutbildningen ska innehålla fler praktiska övningar på skolan så att landstinget slipper skola in dem, säger landstingsrådet Maria Wallhager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".