Scania öppnar igen.
Södertälje

Scaniaarbetarna stämplar in igen

Lastbilstillverkaren Scania planerar inga varsel, trots fortsatt låg efterfrågan på lastbilar. På måndagen drar all produktion i gång igen efter ett fyra veckor långt uppehåll. Scanias fabriker i Södertälje stängdes strax före jul efter att efterfrågan på lastbilar sjunkit kraftigt. All personal har varit ledig med full lön -– en lösning som varit möjligt tack vare Scanias så kallade flexibilitetsavtal.

– Det är väl både på gott och ont. Visst är det trevligt att vara ledig, men man känner ändå, att det inte känns bra, man har ju varit ledig i nästan en månad, säger Robert Sandback som arbetar på motorverkstaden.

– Man känner att något är i luften. Något kommer att hända framöver.

Vad kommer att hända?

– Ja, det är det man inte vet.

Arbetet inne på motorverkstaden där Robert Sandback jobbar har varit i gång sedan i onsdags, men först idag kommer alla fabriker igång igen.

Fordonsindustrin har drabbats hårt av den ekonimiska krisen och bara de senaste månaderna har tusentals anställda varslats om uppsägning, framförallt inom konkurrerande Volvokoncernen. Efter förra årets varsel fick omkring 2 000 anställda på Volvo sluta vid årsskiftet.

Scania, däremot, ska försöka behålla sina anställda trots att produktionen är betydligt lägre än normalt. När all personal inte kan sysselsättas i fabrikerna ska de från och med februari i stället sättas i skolbänken. De ska bland annat få internutbildningar inom produktionsteknik, men också i ämnen som matematik, svenska och engelska.

Enligt informationsdirektör Erik Ljungberg är det ett sätt att unvika varsel, samtidigt som Scania blir bättre rustat när konjunkturen sedan vänder.

– Vi kan inte garantera något i det här läget. Vi kan inte utesluta varsel. Men Scania kommer att göra allt för att få behålla vår personal. Vi är övertygade om att det här kommer tillbaka, och att vi kommer att sälja bra många lastbilar och bussar och motorer igen, säger Erik Ljungberg. 

Scania i Södertälje har över 9 000 anställda. Om det kommer att löna sig att satsa på utbildning återstår att se. Robert Sandback och Benita Mansner på Motorverkstaden är i alla fall försiktigt optimistiska.

– Just nu känner man sig trygg, säger Robert Sandback.

Är du orolig för att bli av med jobbet?

– Faktiskt inte, än så länge.

– Ja, men jag försöker att inte tänka på det så mycket. Det kommer att komma en vändning. Det känns så i alla fall, säger Benita Mansner.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".