Brist på läkare i Stockholms län

Uppdaterad 17:10
Det råder stor läkarbrist på många håll i vården i Stockholms län. Till exempel saknas det många distriktsläkare, psykiatriker och röntgenläkare. Från fackligt håll får nu landstinget kritik för dålig framförhållning och planering i samband med att många äldre läkare pensioneras.

Allt fler äldre läkare kommer de närmaste åren att sluta, en effekt av att allt fler 40-talister går i ålderspension.

Har inte gjort tillräckligt
Läkarfacket, Stockholms Läkareförening menar att landstinget känt till problemen med stora pensionsavgångar länge, men att långt ifrån tillräckligt har gjorts för att trygga återväxten av yngre läkare.

– Vi har varnat för den här utvecklingen, men landstinget saknar framförhållning, säger Thomas Flodin, ordförande för Stockholms Läkareförening.

Enligt Thomas Flodin är de stora problemområdena just nu att det är brist på distriktsläkare, röntgenläkare, neurologer, psykiatriker och lungläkare, för att nämna några exempel.

Thomas Flodin menar att problemet dels är att det inte finns tillräckligt många nyutbildade läkare för att trygga återväxten, dels att fler läkare behöva anställas i landstinget för att på sikt bli specialister. Men han menar att det kräver förmåga att planera för framtiden, något han anser att landstingsledningen missat helt.

Ansvarig medger brister
Den som är ansvarig för personalförsörjningen, landstingsdirektör Mona Boström, håller delvis med. Hon medger att landstinget inte är så bra som de skulle vilja vara på att planera för framtiden.

Frågan om hur nya läkare ska rekryteras kommer att ges högsta prioritet. Men eftersom det tar ett antal år för en läkare att utbilda sig, så kommer det att ta tid innan det går att se vad det innebär för personaltäthet, tillgänglighet och väntetider i vården.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".