Åtalad erkänner del i postrån

Uppdaterad 17:05
När den stora rättegången om rånet mot postterminalen i Göteborg inleddes på måndagen erkände den åtalade huvudmannen för första gången viss inblandning i rånförberedelserna. Totalt är 16 män åtalade misstänkta för inblandning i rånet, 15 av dem är från Stockholmsområdet.

Huvudmannen erkänner att han varit med om att köpa fotanglar och tillhandahålla en bil, något som han visste skulle användas till ett rån. Det framkom när förhandlingarna startade på måndagsförmiddagen, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.

Postterminalen på Kruthusgatan i Göteborg rånades natten till den 22 januari i fjol. 16 män står åtalade för rånet som tros ha gett högst en halv miljon kronor i byte i värdehandlingar.

Stämningen blev lite hätsk i säkerhetssalen på Göteborgs Tingsrätt när den 33-åriga huvudmannen plötsligt tyckte att hans forna kamrater, som alltså har berättat vad de vet för polisen, skrattade åt honom.

Åklagaren har byggt mycket av sin bevisning på de båda männens uppgifter. Upplysningarna ledde bland annat till att man kunde koppla samman beskjutningarna av polishelikoptrarna på Säve och attentatet mot Partille polisstation med själva postrånet.

Det här har inte varit speciellt populärt bland resten av de misstänkta. Hotbilden mot de båda männen anses så svår att de får sitta i en annan rättssal och vara med på videolänk.

Fram till i början av april beräknas denna omfattande rättegång pågå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".