Avgift på bårhus inte aktuellt

Landstinget ser inte en avgift som en väg att minska tiden som döda blir liggande på länets bårhus. Här i länet är tiden mellan dödsfall och begravning längre än på andra platser i landet, vilket leder till trängsel på bårhusen. Caroline Krook, biskop i Stockolm stift föreslår en avgift för att minska tiden kroppar ligger på bårhusen, men Pia Lidvall, kristdemokratiskt gruppledare i landstinget vill prova andra vägar.

– Jag tycker i första hand att vi ska avsluta det arbete som pågår just nu. Och är det så att det inte är tillräckligt, då kanske man kan fundera på avgift. Men i dagsläget så tror jag inte riktigt på det.

Varför då?

– Därför vi ser att det här greppet som vi nu har tagit kring hela den här frågan har gett vid handen att vi har en ganska rejäl hemläxa att göra på landstingssidan först, innan vi är framme vid sådana diskussioner, säger Pia Lidvall, kristdemokratiskt gruppledare i landstinget.

För närvarande utreder landstinget situationen, troligen behövs det fler platser på bårhusen, men det kan även vara så att en ökad samordning gör att problemen går att lösa. Att det då och då är brist på utrymme är klart och även att en del kroppar ligger längre än önskvärt.

– Vi har i dagsläget lite för lång tid på bårhusen än vad som är rimligt, tycker jag.

Vad finns det för möjlighet att korta den tiden?

– Både landstinget och alla andra omgivande aktörer behöver titta på sina rutiner.  Och det gör vi i landstinget nu i och med att vi tagit det här helhetsgreppet omkring omhändertagandet av avlidna, där tio arbetsgrupper sitter och arbetar, säger Pia Lidvall, kristdemokratiskt gruppledare i landstinget

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".