STOCKHOLM

Fiskare fångade sköldpadda i Strömmen

En sportfiskare i Stockholms ström fick en exotisk fångst i helgen, en tropisk vattensköldpadda. En fångst som Skansenakvariets Jonas Wahlström fick ta hand om. Troligen har någon släppt ut sköldpaddan i det kalla vattnet.

– Det är väl den globala uppvärmningen som har nått Stockholms ström för nu börjar det simma tropiska vattensköldpaddor där, säger Skansenakvariets Jonas Wahlström skämtsamt.

Var det en tropisk vattensköldpadda som en fiskare fångade?

– Ja, eller åtminstone subtropisk, det var en större vattenssköldpadda från södra USA som kom simmande tämligen iskall. Så han som var ute efter lax fick den istället.

Den snopne fiskaren lämnade den starkt nedkylda sköldpaddan till Skansenakvariet där man kunde konstatera att den kommer överleva. Enligt Jonas Wahlström är det troligen någon som släppt sköldpaddan i vattnet efter att den växt sig för stor.

– Tyvärr, tyvärr är det många som bara dumpar ut dem på det här sättet.

Det är det som förmodligen har hänt här?

– Med högsta sannolikhet, vi får ju tyvärr in 60-70 stora vattensköldpaddor varje år från Stockholmsområdet. De har hittats på olika ställen.

Den upphittade Sköldpaddan är nu pigg och glad, men nu vet inte personalen på Skansen vad de ska göra av den. Men det troliga är att Obama, som de döpt den till , kommer att hamna på en annan djurpark i landet, säger Skansenakvariets Jonas Wahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".