Sjukhusen har redan 1800 patienter i kö för operation. Foto: Scanpix.
stockholms län

Stopp för remisser på flera sjukhus

Uppdaterad 17:10
Det kommer bli mycket svårt för nya ortopedpatienter att få tid till operation. Eftersom flera sjukhus i Stockholm har svårt att ta emot nya patienter, har de stoppat flera hundra remisser. Annars riskerar de böter för att de inte klarar vårdgarantin.

Södersjukhuset stoppar alla inkommande remisser på höft- och knäoperationer under våren. lika svårt att få hjälp blir det för nya ortopedpatienter vid Karolinska universitetesjukhuset och Danderyds sjukhus.

Karolinska universitetssjukhuset har ungefär 1500 remisser som väntar på nybesök, och 1000 patienter i operationskö. Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har 400 köande vardera, skriver Dagens Nyheter.

Anledningen till remisstoppet är att sjukhusen skrivit på ett avtal som innebär att de måste betala om de inte klarar av att ge nya patienter vård inom 90 dagar. Därför vill sjukhusen inte ställa fler patienter i kö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".