Polisen undersöker bankomat efter larm om skimning.
stockholms län

Allt fler luras på pengar via internet

Antalet anmälda fall av nätbedrägerier i länet ökade med nästan 500 procent mellan 2006 och 2008. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Jag skulle kolla mitt konto och då insåg jag att någon hade använt mitt kortnummer och betalat resor som jag inte hade själv betalat för.

Hur tror du att det gick till?

– Jag diskuterade med min bank och antagligen så har någon på restaurang eller på krogen skrivit upp kortnumret och CVC-koden. Sedan är det väl bara att köra High Chaparall på de där numrena, säger Joakim Leijon.

Joakim Leijon är inte ensam om att ha utsatt för bedrägeri via internet. År 2006 anmälde drygt 700 länsbor att de blivit lurade via nätet. Två år senare, 2008, var siffran 4 190 personer, enligt siffror från Brottsförebygganderådet. Alltså en ökning med nästan 500 procent.

Bedrägerierna har i stort sett flyttat över till internet, enligt Stig Sandgren vid Citypolisen.

– När jag började med det här för ett 15-tal år sedan då handlade det väldigt mycket om checkbedrägerier. Checkarna har gått ur marknaden och istället har det kommit kontokort och det har ju öppnat en helt ny marknad för bedragarna, säger bedrägerisamordnare Stig Sandgren.

Bedragarna är uppfinningsrika i hur man kommer över kontokortsnummer t ex med så kallad skimning - en utrustning som smygkopierar kontokortet, eller att en sökmotor snappar upp numret när pengar överförs på Internet.

Kontokortsnumret används sedan på olika köp- och säljsajter eller vid nätpoker. Joakim Leijon tycker att de som utfärdar korten borde hitta ett säkrare system.

– Det är skrämmande lätt att använda kortet på nätet. Det borde vara någon typ av identifikation, säger Joakim Leijon.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".