Nynäshamn

Kommunanställda får bonuspengar

För första gången betalar nu Nynäshamn ut en prestationsbaserad bonus till anställda inom kommunen. Det är de hundratalet anställda på Rosengårdens äldreboende som får dela på en kvarts miljon kronor.

- Jag tror att alla medarbetare på Rosengården har tagit ansvar för både kvalitetsmålen och för ekonomin. Vi har fört mycket diskussioner både på personalmöten och hållit de här frågorna levande hela tiden och diskuterat just hur vi bemöter våra boende och sådana saker, säger Maria Katajainen, verksamhetschef för äldreboendet.

Verksamheten på Rosengårdens äldreboende i Nynäshamn var under förra året billigare än vad som var budgeterat. Det gjorde att äldreboendet fick ett överskott på 750 000 kronor.

En tredjedel av de pengarna ska gå tillbaks till personalen enligt det bonussystem som Nynäshamn infört för de verksamheter som vill ingå i systemet.

Det ger cirka 3000 kronor per anställd på äldreboendet. Pengarna kan tas ut i lön eller så kan de anställda göra något trevligt tillsammans för pengarna.

- Man får bonus först när man har presterat en bra kvalitet. Och de har presterat en bra kvalitet och de ska också få en prestationsrelaterad ersättning, säger Ilija Batljan, socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn.

Bonuspengarna är också kopplade till vissa mätbara krav. Tillexempel att de boende ska känna sig behandlade med vänlighet och respekt.

Men frågan är varför kommunen måste betala ut extrapengar för att de äldre ska behandlas med vänlighet och respekt.

- Jag tror att om man lyfter upp det på agendan så tydligt som det ändå har varit nu, då tror jag att man tänker efter en gång mer. Och vi har också i vår arbetsplan kommit överens om att vi ska ha ett gott bemötande. Vilket innebär att vi alltid kommer med ett leende på läpparna till jobbet. Och ett leende ger ett leende tillbaka, säger Maria Katajainen.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".