Stockholm

Fortum ändrar sig om fjärrvärme

Energibolaget Fortum ändrar sig och kommer att betala för utbyggnad av fjärrvärme till 140 kunder i Stockholmsområdet. Tidigare har Fortum velat bryta avtalet med kunderna, eftersom utbyggnaden skulle bli dyrare än beräknat.

De hushåll som nu berörs finns i Gamla Enskede, Långbro Gård, Hässelby och Västertorp. Kunderna hade slutit avtal med Fortum om att fjärrvärmen skulle byggas ut till deras fastigheter, och när Fortum i stället erbjöd ekonomisk kompensation och möjlighet att köpa en värmepump till rabatterat pris blev många upprörda.

Men efter ett möte med Villaägarnas Riksförbund på torsdagen, har alltså Fortum ändrat sig. Informationschef Jens Bjöörn säger till Radio Stockholm att man på Fortum inte tidigare insett hur mycket fjärrvärmen ökar värdet på ett hus i de aktuella områdena.

Enligt beräkningar från Villaägarnas riksförbund ökar värdet med cirka 150 000 kronor per hus och Jens Bjöörn säger att de därför kommit fram till att det enda rätta är att bygga ut fjärrvärmen som utlovat. Fjärrvärmen ger helt enkelt ett mervärde som är svårt att kompensera på annat sätt, säger han.

Det är oklart när de 140 hushållen kommer att ha fått sin fjärrvärme, men Fortum planerar att påbörja utbyggnaden så fort som möjligt och troligen blir det under det här året.

Hur mycket utbyggnaden till de 140 hushållen nu kommer att kosta Fortum är inte heller klart, men enligt Jens Bjöörn rör det sig om miljonbelopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".