Avtal om flyktingvård kan brytas

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot flyktingmedicinskt centrum, FMC, som bedriver vård för asylsökande i Stockholms län. FMC har bland annat blandat ihop två kvinnor vid en hivprovtagning, en positiv och en negativ. Landstinget ser så allvarligt på kritiken att man nu ska försöka säga upp vårdavtalet.

– Det är väldigt ovanligt att Socialstyrelsen gör ett pressmeddelande och uttalar så skarp kritik. Vi ser oerhört allvarligt på det här, säger Henrik Almkvist, chefläkare på Hälso- och sjukvårdsvårdsnämndens förvaltning.

– Det är många patienter som har kommit till skada. Så får det inte vara. Idag undersöker vi möjligheterna att säga upp avtalet. Vi vill bryta avtalet.

Flyktingmedcinskt centrum ingår i vårdkoncernen Avesina AB. Under förra året gjorde Socialstyrelsen en ofattande granskning av bolagets flyktingmedicinska vård i Fittja i Botkyrka och Rissne i Sundbyberg, och Socialstyrelsen hittade flera brister.

Bland annat fick en familj beskedet att deras sexåriga pojke var smittad av hiv. Men pojken var inte smittad utan läkaren hade tolkat provsvaret fel.

En hivpositiv kvinna fick beskedet att hon var smittad först sex månader efter provtagningen. Hon hade förväxlats med en annan asylsökande kvinna.

– Det blev en fördröjd diagnos av hivdiagnosen, som även utvecklades till aids,säger Henrik Almkvist.

En sexårig pojke fick diagnosen hiv utan att han hade det.

– Ja, och en annan pojke har fått en diagnos, hepatit B, med diagnos fördröjd till och med ett och ett halvt år, och det är otillständigt.

Socialstyrelsen tycker också att landstinget i Stockholm som har beställt sjukvården har varit dåligt på att följa upp att verksamheten sköts på ett bra sätt.

– Den hade i alla fall kunnat bli bättre. Den här verksamheten har vi följt närmare än de flesta. Men den kritiken tar vi till oss.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".