Avtal om Serafens äldreboende sägs upp

Kungsholmens stadsdelsnämnd kommer med omedelbar verkan säga upp avtalet med det privata vårdbolaget Aleris som driver äldreboendet Serafen på Kungsholmen. Anledningen är att vården visat sig ha flera brister och att de boende inte längre har kunnat garanteras god äldrevård. Kommunen tycker inte att Aleris håller avtalet och kommer därför att kräva skadestånd.

– Det är en väldig lättnad efter alla dessa månader som vi har kämpat. Både boende och vi som är anställda är jätteglada för det, säger sjuksköterskan Ann Korpinen.

– Det känns jättebra, så här lycklig har jag inte varit på ett bra tag. Det känns att mardrömmen är över, säger Bladimir Velardes, vars mamma Jouana bor på Serafen.

Aleris tog över Serafen för nästan ett år sedan och redan i somras började turbulensen. Sedan dess har både arbetsgivare och anställda anmält vården enligt lex Sarah och lex Maria.

Det har också kommit kritik från Länsstyrelsen. Och när den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i början av januari meddelade att den medicinska säkerheten inte längre kunde garanteras reagerade politikerna. Nu sägs avtalet upp och kommunen kommer kräva skadestånd från Aleris.

Det är många anhöriga som är missnöjda med vården. Till exempel har boende inte fått komma upp eller lägga sig när de vill och det har varit många timvikarier och brist på personal.

– Det har varit väldigt besvärligt, de har sprungit in och ut i rummet, de har inte haft tid för ett enda dugg. De har varit så pressade, det har varit hemskt, säger Anna-Lisa Melin som bor på Serafen.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning och Aleris ska nu träffas så snart som möjligt. Aleris beklagar att avtalet hävs men tänker göra övergången så smidig som möjlig.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".