Stockholm

Hemtjänstanställd får stöd av JO

Uppdaterad 13:12
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd i Stockholm för att arbetsgivaren kränkt en anställds yttrande- och meddelarfrihet. Vårdbiträdet Nejad Khadiri berättade i Radio Stockholm i augusti 2007 om problem inom hemtjänsten i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Efter inslaget i radion blev han kallad till möte med sina chefer. Nejad Khadiri uppfattade det som att han blev kritiserad av cheferna för sitt uttalande. I beslutet skriver JO att JO har förståelse för den uppfattningen.

Enligt JO:s bedömning är det i och för sig naturligt att en arbetsgivare, när det kommer fram att en anställd är missnöjd med arbetsförhållandena, vill diskutera det med den anställde, men att en myndighet som vill diskutera frågor som har direkt samband med vad den anställde har sagt i media, måste göra det med försiktighet.

Ett samtal mellan en företrädare för en myndighet och en anställd får inte föras på ett sådant sätt att den anställde uppfattar det som en kränkning av hans yttrande- och meddelarfrihet, skriver JO.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".