Mer verkstad och mindre prat.

Nytt råd för skärgården bildas

För att ta tillvara skärgårdens intressen ska ett nytt skärgårdsråd bildas. Det har Länsstyrelsen, landstinget, skärgårdskommunerna, stiftelser och intresseorganisationer enats om.

Det nya Skärgårdsrådet bildas i mas. Samtidigt lägger Länsstyrelsen ner sitt Skärgårdsråd.

– Det blir ett effektivare arbete, för många har nog upplevt att det funnits en rad olika sammanslutningar där man diskuterat ungefär samma sak i lite olika konstellationer. Det blir tungrott och risk för dubbelarbete, säger Lars Nyberg, miljödirektör vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

– Det är bättre att samlas i ett sammanhang och ventilerar de här frågorna.

Skärgårdens alla intressenter ska samlas i ett Skärgårdsråd. Rådet kommer att mötas två till tre gånger årligen. En exekutivkommitté, med landshövding Per Unckel som ordförande, kommer att praktiskt driva arbetet. Formellt bildas Skärgårdsrådet i mars i år.

– Den nya organisationen ska göra skärgårdsarbetet mera effektivt och målinriktat. Skärgården har unika värden som vi har ett gemensamt ansvar att utveckla. Det behövs samlad handling nu om detta ska lyckas, säger landshövding Per Unckel.

Har skärgården blivit lidande av att det funnits många olika skärgårdsråd?

– Arbetet har väl inte gått snabbare och enklare på det viset kan man säga. Vi tror att vi får mera kraft. Många gånger är det en fråga om att nå samsyn bland alla intressenter om vad som är det viktigaste att göra för skärgårdens utveckling och vård, och sedan se till att man bestämmer sig för hur det ska gå till och vem som ska göra det så att det inte bara pratas.

– Det är väl en allmän uppfattning att det har pratats mer än det har uträttats, säger miljödirektör Lars Nyberg, miljödirektör vid  Länsstyrelsen i Stockholms län.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".