Lillhages klubb kan bli av med simskolan.
Upplands Väsby

Simförbundet tar strid för simsällskapet

Nu går Svenska simförbundet in i konflikten mellan Upplands Väsby kommun och Väsby simsällskap. Toppklubben kan tvingas lägga ned sin elitverksamhet, eftersom de inte får fortsätta att driva simskolan.

I veckan kommer förbundet  att presentera juridiskt stöd för sin sak inför kommunen.

– Vi kommer att presentera juridiska underlag där vi pekar på att det inte är på det här sättet som lagen om offentlig upphandling ska användas eller tolkas, säger Simförbundets generalsekreterare Jan Olsson.

Josefin Lillhage och Petra Granlund är två av Väsby simsällskaps elitsimmare. För att ha råd med elitverksamheten säger Väsby simsällskap att de måste få fortsätta driva simskolan.

Men driften av kommunens nya simhall är till salu – och med den driften av simskolan. Johan Magnusson, centerpartistisk ordförande för kultur- och fritidsnämnden sa till Radio Stockholm i veckan att de enligt lag måste låta den nya privata ägaren driva simskolan.

Men det är alltså fel, säger Svenska simförbundet som i veckan kommer presentera sina juristers syn på saken. Riksidrottsförbundets generalsekreterare Mikael Santoft håller med:

– Det här är egentligen en politisk fråga och inte en juridisk fråga. Det finns inget krav på att alla kommuner ska konkurrensutsätta den verksamhet som idag ligger hos ideella föreningar, säger Mikael Santoft.

I flera kommuner i länet driver privata företag simanläggningar - men har ett samarbete med simklubben på orten så att simklubben kan fortsätta driva simskola. Men så är inte kommunens plan för Väsby simsällskap.

Om det blir likadant i fler kommuner så är Jan Olsson orolig för idrottens framtid:

– Konsekvenserna skulle bli helt orimliga för hela den svenska idrotten, ifall basverksamhet inom svensk idrott skulle konkurrensutsättas mot privata aktörer. I sådana fall har vi en helt ny ordning i Sverige, säger Jan Olsson.

Den 9 mars kommer ärendet upp i kommunstyrelsen i Upplands Väsby.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".